joi, 15 noiembrie 2007

Oraşul de pe Prut

Oraşul Ştefăneşti este situat in judetul Botoşani, in estul Câmpiei Jijiei Superioare, in apropiere de confluenta raului Başeu cu Prutul, pe malul lacului de acumulare Stânca-Costeşti. Localitatea Ştefăneşti a fost declarata oraş in 2004 iar in prezent are aproximativ 5800 locuitori si 4 localitati in subordine administrativa (Bădiuţi, Bobuleşti, Stânca, Ştefăneşti-Sat).
Localitatea Ştefăneşti apare mentionata documentar pentru prima data in 1435 sub numele de Gura Başeului, intr-un document emis de domnul Ştefan II. In 1476 pare deja ca si targ iar in lucrarea Descriptio Moldaviae a lui Dimitrie Cantemir apare ca si oppida notabiliara. In secolele 15-16 asezarea este pradata de tatari in mai multe randuri, ulterior cazand prada si atacurilor ostilor polone.
Pana in 1968 localitatea se numea Ştefăneşti-Târg. Ca recunoastere a dezvoltarii social economice in anul 2004 este ridicat la rangul de oras.
Cum ajungeti in Ştefăneşti
Cu autoturismul
Prin DN 29D de la Botoşani sau prin DN 24 si DN 24C de la Iaşi
Cu trenul
Prin gara Truşeşti de pe linia Iaşi - Dorohoi si de acolo cu mijloace auto.
Cu avionul
Prin aeroportul din Iaşi si de acolo cu mijloace auto.

2 comentarii:

alexa spunea...

multe salutari din jimbolia timis,am absolvit liceul aici in stefanesti in 1982 cu respect m alexa

alina`iDegeaba spunea...

salut,eu sunt alina..nu ma asteptam sa gasesc atatea informatii despre stefanesti..acolo mi am petrecut verile multi ani...as vrea sa tinem legatura..